View Article |
Kesan hidroksipropil metil selulosa dan jangka masa penggorengan terhadap kehilangan eugenol semasa penggorengan
Lim, Mei Fang1, Mohamad Yusof Maskat2, Wan Aida Wan Mustapha3.
Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan hidroksipropil metil selulosa (HPMC) dan jangka masa penggorengan yang berbeza ke atas pemindahan eugenol dalam produk nuget ayam bersalut. Tiga kepekatan HPMC digunakan iaitu 0, 0.75 dan 1.5% serta tiga jangka masa penggorengan iaitu 210, 240 dan 270 saat. Sampel nuget ayam ditambah 0.5% kandungan eugenol, disalut dengan kepekatan HPMC yang berbeza dan digoreng pada suhu 180°C. Di akhir penggorengan selama 210, 240 dan 270 saat, kandungan eugenol bahagian salutan nuget meningkat secara signifikan (p<0.05) berbanding sebelum penggorengan. Untuk setiap jangka masa penggorengan selama 0, 210 dan 240 saat, tiada kesan penggunaan HPMC yang signifikan didapati ke atas kandungan eugenol dalam salutan. Tetapi penggorengan selama 270 saat, menunjukkan kandungan eugenol yang lebih tinggi dengan penggunaan HPMC. Peningkatan jangka masa penggorengan menghasilkan penurunan kandungan eugenol dalam substrat pada setiap kepekatan HPMC. Manakala, peningkatan kepekatan HPMC menghasilkan peningkatan kandungan eugenol dalam substrat.
Affiliation:
- Universiti Kebangsaan Malaysia, Malaysia
- Universiti Kebangsaan Malaysia, Malaysia
- Universiti Kebangsaan Malaysia, Malaysia
Toggle translation
|
|
Indexation |
Indexed by |
MyJurnal (2021) |
H-Index
|
6 |
Immediacy Index
|
0.000 |
Rank |
0 |
Indexed by |
Web of Science (SCIE - Science Citation Index Expanded) |
Impact Factor
|
JCR (1.009) |
Rank |
Q4 (Multidisciplinary Sciences) |
Additional Information |
JCI (0.15) |
Indexed by |
Scopus 2020 |
Impact Factor
|
CiteScore (1.4) |
Rank |
Q2 (Multidisciplinary) |
Additional Information |
SJR (0.251) |
|
|
|